Cpost om precies te zijn. Op z’n amsterdams klinkt het als ‘zeepost’. Het leek ons aardig om in deze dynamische digitale tijd met een woordspeling de slome oudtante onder de brieven een beetje eer aan te doen. Je hebt Cpost dus, uit Curaçao: de eerste digitale brief geschreven door het Cpost-team.
Wat kun je verwachten? Elke twee maanden wordt Cpost per e-mail naar je toegestuurd met informatie over het Curaçaogevoel en Webwinkel books.an; met het laatste nieuws over haar producten; aangevuld met een korte boekbespreking en aandacht voor het Latijnse motto Memento Vivi. Met dit motto willen we, via Cpost, het Curaçaogevoel promoten. Je weet wel, het gevoel dat je krijgt als je je al dagdromend waant aan de Curaçaose baai, liggend op een strandstoel met naast je een koel biertje terwijl je geniet van een stralende zon die jou en de helderblauwe zee verwarmt. Een verfrissend passaatbriesje maakt het compleet.

Als je nog niet in de gelegenheid bent geweest om het echte Curaçaogevoel te ervaren, bezoek dan eens images of curacao of curacao.nl. Al is het alleen maar om van de foto’s te genieten. Wil je het pure gevoel van dichtbij ervaren? klm.nl of arkefly.com biedt je vast en zeker de oplossing om Curaçao in levende lijve te kunnen ontmoeten.
Maar we verwachten ook wat van jou! Als je denkt dat we een eenzijdige vorm van communicatie voor ogen hebben, dan heb je het mis. Wij geloven in interactie. Met anderen. Met jou dus. In deze brief roepen we je op om jouw Curaçaogevoel met ons te delen. Dat kan een foto zijn, een verhaal en/of een gedicht. Liefst met een kersttintje zoals jij het ervaren hebt. De beste inzending belonen we met de Curaçao bureaukalender ‘07 en plaatsen we in de rubriek ‘Op zoek naar het Curaçaogevoel’ van de volgende Cpost. Dus stuur jouw Curaçaogevoel vòòr 1 december ‘06 naar cpost@books.an en maak kans op een Curaçao Bureaukalender ‘07.

Namens books.an, Irèn Nooren.

Regelmatig gaan mijn kinderen, mijn man en ik op ontdekkingsreis op eigen eiland. Na tien jaar vinden we nog steeds plaatsen die ons verbazen of we zien nieuwe dingen in door ons reeds ‘ontdekt’ gebied. We rijden rond in een oude pick-up truck die ons nog nooit in de steek heeft gelaten en die zich heel gewillig overal in en uit laat rijden. Vooral kleine zandweggetjes, die ogenschijnlijk nergens naar toe leiden, oefenen op ons een grote aantrekkingskracht uit. Zo reden we nog niet zo lang geleden vlak achter Landhuis Ascencion zo’n zandpad in. Het slingerde diep de mondi in. De pick-up had het zwaar te verduren. Ze werd door elkaar geschud, bekrast en belaagd door de vele stenen in het pad. Hier en daar was de weg half dichtgegroeid met wabistruiken. De regen had geulen geslagen die zelfs voor onze wagen een beproeving waren. We reden door een open heuvelland, afgezet met hier en daar een datu, een kadushi of een kadushi di pushi. Deze hebben de verzamelnaam zuilcactussen maar zijn elk op zich bijzonder anders. Voorbij de heuvels zagen we de zee.

Onze trouwe vierwieler reed verder over een bandenspoor in rood zand dat overging in een koraalpad. We kwamen uit bij een boka. Boka Ascencion. De zee en het land ontmoeten elkaar hier in een inham die door de oerwerking van de natuur is ontstaan. De structuur van het eiland is terug te vinden in de wanden van het opengespleten land. De binnenstormende zee heeft overal tekenen van leven achtergelaten. Schelpen, ingesleten fossielen, afgebroken koraal. Het ligt er te schitteren in de zon en wij mochten het die dag bewonderen. Ook deze keer verraste Curaçao ons. Ze liet ons wederom toe tot één van haar schatten.
‘Maar wat voor ons het dierbaarste is van alles, is dat we die dag niets anders hebben gedaan dan voelen.

De wind in ons haar, de grond onder onze voeten en de zon op onze huid met het zout van de zee op onze lippen.

elodie

“Afscheid • Gisette en Yudeska zitten op de kademuur van Otrobanda. Hun benen bungelen boven het water van de Annabaai. Hun blik is gericht op de overkant. Ze zien de vrolijk gekleurde gevels en het Fort Amsterdam. De Pontjesbrug deint onvermoeibaar op de zoute golven. En op de achtergrond, hoog boven de stad zien ze de omhelzende armen van de Julianabrug. Ze zitten er met een gespleten hart. Twee jonge vrouwen met een studiebeurs en een vliegticket. Ver van de kust van Curaçao zullen zij aan hun toekomst beginnen. Ze hadden er lang naar uitgekeken, zich beklaagd over de beperkingen van het eiland, over hun afhankelijkheid. Maar nu het bijna zover is, lijkt dat allemaal niet belangrijk meer. Nu kijken ze met hun hele wezen. Ze kijken om te onthouden en te bewaren voor tijden waarin het koud kan zijn en kil. Om zich te kunnen warmen als de heimwee toeslaat.” Uit ‘Herinneringen aan Curaçao’

'Herinneringen aan Curaçao’ is een cadeauboekje dat bestaat uit dertien korte verhalen geschreven door elodie ondersteund door foto’s van Memento Vivi.

Op de foto’s staan de rust en de ruimte van het Curaçaose landschap centraal. Ze vormen het decor dat wordt ingevuld met korte scènes, die zich zouden hebben kunnen afgespeeld en waarin kleine details de wending van het verhaal bepalen. De wisselwerking tussen de foto’s en de verhalen nodigt je uit om opnieuw te kijken en vooral te genieten van de schoonheid van Curaçao. Een ideaal boekje om cadeau te doen aan iemand die Curaçao een warm hart toedraagt of aan jezelf om je herinnering aan Curaçao weer wat op te frisssen.
‘Herinneringen aan Curaçao’ via books.an in Nederland verkrijgbaar. Voor informatie over de verkoopadressen op Curaçao kun je memento-vivi.com raadplegen.

‘Herinneringen aan Curaçao’ is mede tot stand gekomen met financiële steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds Nederlandse Antillen en Aruba.

Memento Vivi, gedenk te leven, is een levenswijsheid die al eeuwenoud is. Ze is de andere helft van de cirkel waarvan Memento Mori, gedenk te sterven, de bekendere helft vormt. Nauw in relatie met deze latijnse motto’s staat het Carpe Diem, pluk de dag. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en drukken op krachtige wijze het mysterie van het leven uit.
Erbij nadenken dat je leeft juist door je bewust te zijn van je eigen sterfelijkheid en daardoor de weg die je bewandelt te beleven alsof het je laatste wandeling is. Genieten van elke stap die je neemt.
Memento Vivi, Memento Mori en Carpe Diem; het houdt de mens al eeuwen bezig. In de kunst, in de muziek, in de religieuze geschriften en afbeeldingen, in de literatuur, in de poëzie en in de toneelstukken. Veelal geïnspireerd door het onbekende dat volgt na dit leven, vaak vanuit een religieuze ondergrond gestoeld op erfzonde, hel en verdoemenis.

In deze tijd, jouw tijd, zijn Memento Vivi, Memento Mori en Carpe Diem nog net zo van toepassing als in de middeleeuwen, zij het vanuit een ander bewustzijn. Niet meer vanuit de angst voor wat komen gaat, maar vanuit een spiritualiteit die het goddelijke in de mens aanspreekt en die zich meer richt op het hier en nu, op het zijn. Op jouw wandeling dus.
Meer en meer heb je, als mens, behoefte aan rust in je drukke bestaan. Meer en meer rijst de vraag: waar doe je het eigenlijk allemaal voor?
Over de gehele wereld groeit het spiritueel besef. Steeds meer mensen keren naar binnen om beter te functioneren naar buiten en richten zich meer op de weg dan op het einddoel. Niet omdat ze bang zijn voor een afrekening na hun dood, maar omdat ze het leven dat ze hebben, bewust willen voelen. Al is het maar voor vijf minuten per dag.

Dus Memento Vivi: heb jij gevoeld dat je leefde vandaag?


Colofon • Cpost nummer 1 _ jaargang 1
Cpost© is een uitgave van Webwinkel books.an
en wordt één keer in de twee maanden
per e-mail verzonden.

Teksten • elodie
Ontwerp • Memento Vivi

Aanmelden voor Cpost
kan door een mail te sturen naar cpost@books.an met als onderwerp aanmelding.

Afmelden voor Cpost
kan door een mail te sturen naar cpost@books.an met als onderwerp afmelding.


Adresgegevens Nederland
Webwinkel books.an
Postbus 4660
4803 ER Breda {Nederland}

info@books.an
www.books.an

Adresgevens Curaçao
Memento Vivi _ grafisch ontwerpbureau
Emmalaan 2 te Emmastad
Curaçao {Nederlandse Antillen}

info@memento-vivi.com
www.memento-vivi.com


Webwinkel books.an is een onderdeel van
Memento Vivi _ grafisch ontwerpbureau